Agaritina – Toxina cancerigena din ciupercile crude

Probabil ca putini au auzit de agaritina, o toxina cu efect cancerigen asupra organismului uman. Agaritina se gaseste in cantitati deloc neglijabile in ciupercile din genul Agaricus (ciuperca alba, foarte des intalnita in alimentatie). Ciupercile shitake si portobello (cremini) contin si ele agaritina.

Trebuie sa stim ca ajunsa in ficat, agaritina se sparge in acid glutamatic si hidrazina, cea din urma fiind cea cu efect cancerigen.

Vestea buna e ca agaritina nu este stabila la temperaturi inalte, asa ca fierberea, coacerea sau prajirea ciupercilor o distruge, reducand sau eliminand riscurile.

Pentru a va face o idee despre timpul necesar distrugerii agaritinei din ciupercile preparate termic, aflati ca ciupercile fierte o ora in apa pierd 80% din agaritina pe care o contin in stare cruda.

agaricus-champignon

Agaricus bisporus (Champignon)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *